İmplant Cerrahisinde Kullanılan Temel El Aletleri Nelerdir?

13-05-2021 23:21
İmplant Cerrahisinde Kullanılan Temel El Aletleri Nelerdir?
1.Ayna-Sond-Presel:
Ayna; ayna başı ve ayna sapından oluşur. Temel görevi indirekt ağız içi görüşü sağlama, yumuşak dokuları ekarte etme ve ışığı ağız içinde yönlendirmektir.
Sond; çürük, diştaşı gibi sert dokuların muayenesinde kullanılır. Sapı sert, uç kısmı esnek, sivri ve incedir. Uçları orak veya düz olabilir.
Presel; pamuk tampon ve frez gibi steril objeleri ağız içine taşımak için kullanılır.
2.Bistüri ve bistüri sapı:
Bisturi ucu: oral cerrahi uygulamalarda dokuda kesi yapmak için kullanılır. Çok keskindir, çeşitli model ve boyutları vardır.  Oral cerrahide genellikle 15, 15C ve 11 numaralı bisturi uçları kullanılır.
Bisturi sapı: ucuna bisturi takılan paslanmaz çelik saplardır.
3.Periost Elevatörü:
Raspatör adı da verilen bu el aletleri;insizyon yapıldıktan sonra ağız içerisindeki yumuşak dokuların kemik üzerinden ayrılması için kullanılır. İki taraflı ucu olup; bir taraf keskin, bir taraf yuvarlak olabileceği gibi bir tarafı yuvarlak bir tarafı sivri olan çeşit ve modelleri de vardır.
4.Portegü:
Cerrahi işlem sırasında yumuşak dokuları tutmaya yarayan sabitlenebilen el aletleridir. Dikiş sırasında iğneyi de tutmaya yarar. Uç kısmı kalın veya ince olabilir. Sütur iğnesini tutan kısmı çapraz dişlidir.
5.Hemostat (Hemostatik Pensler):
Klemp de denir. Dokuları yakalayıp tutmaya yarayan, esasen damar yakalamaya yarayan el aletleridir. Özellikle damarları sıkıştırarak kanamanın durdurulması, kemik ve diş parçalarının tutulması, diş çekim boşluğundan yumuşak dokuların temizlenmesi amacıyla da kullanılır. Sap kısmı kilitlenebilir. Uzun veya kısa, uç kısmı eğri veya düz, dişli veya dişsiz uçlu olan türleri de mevcuttur. 
6.Cerrahi Küret:
Çekim yeri gibi kemik soketleri içerisinden enfekte dokuların, kistik yapıların çıkartılmasına yarayan, uçları kaşık şeklinde veya keskin olarak dizayn edilen cerrahi el aletleridir.
7.Kemik Pensi:
Bone rounger / kemik pensi; operasyon esnasında hekimin çene kemiğinde yapması gereken düzeltmeler, greft toplanması ve benzeri cerrahi uygulamalarda kullanılmak üzere tasarlanan özel bir pens türüdür. 
8.Doku Pensi:
Doku Pensi/tissue forceps; hekimlerin operasyon esnasında doku ve ile ilgili  ortaya çıkan cerrahi işlem ihtiyacına uygun şekilde dizayn edilmiştir.
9.Cerrahi Makas:
Cerrahi makas; hekimlerin operasyon esnasında doku ve süturlama ile ilgili prosedürde ortaya çıkan makas ihtiyacına uygun şekilde dizayn edilmiştir.
10.Yanak Ekartörü:
Özel olarak dizayn edilen kıvrımlı yapıları sayesinde yanak, dil veya dudağı ekarte ederek hekimin cerrahi bölgeye ulaşması ve daha iyi görebilmesi için kullanılan cerrahi el aletleridir. Farabeuf, minnesota ve langenbeck gibi çeşitleri vardır.
11.Gode:
Gode/serum tası; operasyon esnasında toplanılan otojen greftin veya haricen ilave edilecek greftlerin kıvama getirilebilmesi, karıştırılabilmesi için veya özelliğine göre sıvı içinde bekletilmesi gereken membranların bu amaçla bekletilmesi ve benzeri birçok cerrahi işlem için kullanılır. 



IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.