Membran Sabitleme Pinleri Neden Eğilir?

24-01-2022 23:17
Membran Sabitleme Pinleri Neden Eğilir?
Membran Sabitleme Pinleri Neden Eğilir ?

Yönlendirilmiş doku rejenerasyonunda bazen membranın sabitlenmesi hayati öneme haizdir.
 
Sabitleme işlemi ise çok büyük oranda membran sabitleme pinleri ile yapılabilmektedir. Ancak bazen bu işlem yapılırken pinlerin egildiğine şahit oluruz.

Peki membran sabitleme pinleri neden eğilir?

Bu sorunun birden fazla cevabı var. Burada devreye membran pininin yapısal özellikleri, uygulama yapılacak kemik yapısı ve uygulamanın geometrik faktörleri gibi hususlar girmektedir.

1. Membran pinleri kemikte çok uzun süre kalacağı için titanyumdan üretilmelidirler. Boyları ortalama 3-5 mm arasında olan pinler çakılarak kemik içine gönderildikleri için raptiye benzeri ürünlerdir ve çapları bu nedenle minimal tutulmuştur. Bundan dolayı dirençleri çok daha düşüktür.

2. Pin kemik içine gönderilirken pinin ve dolayısıyla pinin kemik ile 90° açı yapması gerekir yani gönderme esnasında pin tutucu dik olmalıdır. Pinin yerini belirleyecek ilk çekiç darbesi hafif, tamamen yerleştirilmesi için gerekli darbeler nispeten daha sert olabilir. 90° açıyla gönderilmeyen veya ilk hamlede sert bir çekiç darbesiyle gönderilmeye çalışılan pinler yüksek ihtimalle eğilme riski altındadır.

3.Özellikle alt çenede kortikal kemiğin yoğun ve sert olduğu  bir bölgede membran ile fiksasyon yapilacaksa oncelikle kortikal tabakanın asindirilmasi gerekir veya pin yerine kısa fiksasyon vidaları tercih edilmelidir. Bahsedilen asindirmanin yapılmadığı durumlarda da membran pininin eğilme ihtimali çok yüksektir. 
 
Bu hususlara dikkat edilerek membran pinlerinin daha sağlıklı kullanımı sağlanabilir veya pinin kemik yapısı itibariyle başarısız olacağının tahmin edildiği durumlarda kısa boylu vidalar tercih edilerek pinlerin zayi edilmesinden kaçınılabilir.
 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.