Membran Sabitleme Pinleri Neden ve Nasıl Kullanılır?

14-05-2021 00:11
Membran Sabitleme Pinleri Neden ve Nasıl Kullanılır?
Membran sabitleme pini; adından da anlaşılacağı üzere sert veya yumuşak doku rejenerasyonunda kullanılan membranın üzerini örttüğü kemik greftini stabil şekilde muhafaza edebilmeye devam edebilmesi için membranı çene kemiğine bağlayan, sabitleyen titanyum dental pinlerdir. Boyları genellikle 3-5 mm aralığında değişmektedir. 
Membran sabitleme pinleri mutlaka kullanılmalı mıdır?
Bu sorunun cevabı kullanılan membranın cinsi, manipulasyon durumu, vakanın ve hastanın özellikleri, hekimin  durum değerlendirmesi ve tercihi gibi birçok değişkene bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Dental membran üreten firmaların birçoğu sağlıklı bir kemik rejenerasyonunun sağlanmasında membranın üzerine düşen görevi layıkıyla tamamlayabilmesi için ürünlerinin fikse edilmesini önermektedir. 4-6 ay gibi uzun bir süreç alan kemik rejenerasyonu sürecinde işini şansa bırakmak istemeyen hekimler membran sabitleme pinleri ile membranı fikse etmektedirler. Çünkü sabitlenmeyen bir membranın yumuşak doku kapatıldıktan sonra yumuşak doku etkisiyle veya hastanın olağan çene hareketleriyle stabil kalacağının garantisi yoktur, bu durumda operasyonun başarısını doğrudan etkileyebilecek bir husustur. Pratikte, klinik uygulamalarda, gözlemlerimize dayanarak şunu söyleyebiliriz, titanyum mesh ve titanyum destekli(ptfe membran) kullanımlarının %99' una yakınında membran sabitleme pinleri veya duruma göre vidaları kullanılmaktadır. Bunun dışındaki membranlarda ise yapısı daha rigid, ekspoze riski olan veya kesi alanına yakın noktalarda kullanıldığında benzer riskler taşıyan membranların pinlerle sabitlenmesine öncelik verilmektedir. Bunun haricinde koşullar müsaitse bazı hekimler süturla sabitleme işlemi de yapmaktadırlar. Ancak araştırmalar ve klinik geri dönüşleri ışığında membran sabitleme işleminin en sağlıklı yolunun pinlerle yapılan sabitleme olduğunu söyleyebiliriz.
Membran Sabitleme Pinleri Nasıl Kullanılır?
Membran sabitleme pin setlerinin genellikle çelikten üretilen bir kutusu ve click sistemiyle dizayn edilen uç kısmı esnek bir driverı bulunur. Sert bir zeminde driver pin üzerine getirilerek 90 derece açıyla bastırılır ve driver pini yuvadan alır, driverın ucundaki pin sabitlenmek istenen membranın belli bir noktası üzerine getirilerek, kemik grefti altta kalacak-çene kemiği içine implante edilecek şekilde el kuvvetiyle veya cerrahi çekiçle driver alt kısmına vurmak suretiyle gönderilir. Pin çene kemiği içine girdikten sonra driver sağa sola hafif rotasyon yaptırılıp driver ucu esnetilerek pin bıraktırılır. Örnek uygulama videosu için:
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.