PRF NEDİR? NASIL HAZIRLANIR ?

28-06-2022 23:25
PRF NEDİR? NASIL HAZIRLANIR ?
Prf açılımı Platelet rich fibrin, trombositten zengin fibrin, 2. nesil trombosit çözeltisi.
PRF, hastadan kan alınarak, belirli süre ve devirde santrifüj işlemine tabii tutularak elde edilir. PRF' nin kullanımındaki ana amaç ve beklenti sert doku ve yumuşak dokudaki iyileşme hızını ve potansiyelini artırmaktır.
PRF, ilk defa 2001 yılında Fransız Joseph Chouckroun tarafından tanımlanmıştır. 
PRF elde ederken kullanılan kan alma tüpü antikoagulan içerikli değildir. Herhangi bir kimyasal madde ya da sığır trombini gibi dışarıdan bir eklenti gerektirmez, sadece hastanın kendi kanı kullanılır ve tek aşamalı bir santrifüj işlemi kafidir ve elde etmesi ucuzdur. 

Periimplant defektlerin onarılmasında, plastik cerrahide, ortakulak zarı tamirinde, açık ve kapalı sinüs lift operasyonunda farklı şekillerde, çekim soketinde daha hızlı iyileşme, soket yüksekliğinin korunması ve minimum kemik kaybı aynı zamanda da alveolitten kaçınma amacıyla, açılan flebi kapatmadan önce insizyon hattı boyunca daha hızlı iyileşme ve sağlıklı bir yara kapanması sağlamak amacıyla, kapanmayan mide ülserlerinin tedavisinde, diabet hastalarının bir türlü kapanmayan yaralarının tedavisinde, eklem ameliyatlarında özellikle sporcuların eklem ameliyatlarında iyileşmeyi hızlandırması amacıyla hatta sac ekiminden sonra greftlerin üstünün örtülmesinde PRF kullanılmış ve çok başarılı sonuçlar alınmıştır.
 
PRF elde etmek için gereken tek cihaz 3000 devirde dönebilen bir laboratuar santrifüjüdür.
Kan alındıktan sonra maksimum 1,5 dakika içinde santrifüj işlemine başlanılması gerekmektedir. Çünkü tüpler antikoagulansız oldugu için damardan çıkan kan daha tüpün duvarlarına değdiği andan itibaren pıhtılaşma reaksiyonu bir taraftan da başlamış oluyor. Santrifüj sırasında cihazda balans problemi olmaması açısından, tüplerin dengeli ve karşılıklı olarak yerleştirilmesi gerekiyor. Eğer sadece bir tüp kan kullanacaksanız: baska bir tüp de denge tüpü olarak kullanmak amacıyla tıpasını açıp içine su doldurularak karşı tarafa konulmalıdır. Cihaz 3000 devirde 10 dk çalıştırılarak PRF elde edilebilir, kan alındıktan sonraki bekleme süresi elde edilecek PRF' nin başarısını etkileyen en önemli faktörlerden biridir.
 Santrifüj işlemi sonundaki görüntü yukarıdaki gibi olmaktadır. En alt katmanda kanın kırmızı hücreleri, en üst katmanda trombositten fakir kısım, ve orta kısımda PRF için gerekli olan  jel halinde trombositten zengin fibrin bulunuyor. Bu kısım kullanım amacına göre prf box (prf işleme kutusu) ve prf el aletleri dediğimiz el aletleri ile işlenerek uygulamaya hazır hale getirilmektedir.
 
Prf için gerekli malzemeler; vakumlu-vakumsuz prf tüpleri, kan alma seti(kan alma iğnesi, holder , turnike), prf box, prf el aletleri.
 
Prf için gerekli olan bütün ürünleri web sitemizden temin edebilirsiniz. Aşağıdaki linklerden ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.

 
 
 

 



IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.