PTFE Membran (Titanyum Destekli) Nedir? Diş Hekimliğinde Hangi Amaçlarla Kullanılır?

04-02-2022 22:40
PTFE Membran (Titanyum Destekli) Nedir? Diş Hekimliğinde Hangi Amaçlarla Kullanılır?
 PTFE membran 1972’ den beri bir çok uygulamada kullanılmaktadır ve bilinen en inert biyomateryallerden biridir.  Rezorbe olmayan membran grubundan olan e-PTFE birçok yönden tıbbi amaçlara uygun bir materyaldir. Biyolojik olarak inerttir. Yabancı doku reaksiyonu oluşturmaz. Kendiliğinden rezorbe olmadığı için operasyon bölgesinden alınması için ikincil bir operasyon gerektirir.

Uygulamada işin şansa bırakılmak istenmediği yatay veya dikey ogmentasyon işlemlerinin vazgeçilmezi olarak karşımıza çıkmaktadır ki bu durum e-PTFE' nin birazdan da anlatacağımız özel yapısı ile ilgilidir. Bulunduğu bölgede rezorbe olmadan, şekil kaybetmeden uzun süre bir çatı vazifesi görebildiği için bunun yanı sıra da uygulama bölgesine kemik oluşumunu destekleyebilecek unsurların geçişini sağlayıp zarar verebilecek unsurların geçişini durdurduğu için kollajen vb membranlara kıyasla daha yüksek maliyetli olmasına rağmen sıklıkla tercih edilmektedir.


e-PTFE membran doku sıvıları ve makro moleküllere karşı geçirgendir. Böylece istenmeyen hücreler dışarıda tutulurken besinlere rahat hareket etme imkanı sağlar. Atomlardan oluşan bir kılıf ile korunan oldukça uzun bir karbon zincirine sahiptir ve vücut dokuları bu yapı ile reaksiyona girmediği için, hafif bir doku reaksiyonu göstererek maddeyi kabul ederler. 

Dişhekimliğinde Kullanım Alanları: İmplant yerleştirildiğinde oluşan açılma defektlerin tedavisinde, İmplant yerleştirilmesindeki fenestrasyon defektlerinin tedavisinde, İmplant yerleştirilmeden önce kemiğin kalınlaştırılmasında, henüz çekilmiş dişlerin boşluklarına implant yerleştirilmesinde, kist kavitelerini kapatmada, Maksiler yarıkların düzeltilmesinde, Yönlendirilmiş doku rejenerasyonunda kullanılmaktadır. e-PTFE membran, iki ayrı mikro yapıya sahiptir. Membranın içteki kısmı oklüziv bağ dokusunun içe doğru büyümesini önler. İki parçadan, sert ve bükülmez olan kısımdır. Membranla kemik arasındaki ara bölgenin devamlılığının sağlanmasında yardımcıdır, yani çatı vazifesi görür. Materyalin periferal kısmı, bağ dokusunun içeri girmesine izin veren kısım daha açık bir mikro yapıdır. Böylece iyileşme sırasında membran stabilizasyonu sağlanır. Bu kısım daha esnektir ve bu sayede defektin sınırlarının yumuşak bir şekilde örtülmesi sağlanır.  Yönlendirilmiş doku rejenerasyonunda kullanılan e-PTFE’ in mikroporozite özelliği vardır. Bu, özellikle sıvı geçişini sağlar ve hücreler için gerekli besinlerin geçişine izin verir. e-PTFE epitelyum göçünü sınırlamakta, yarayı stabilize etmekte ve epitelyumi muhafaza etmektedir. e-PTFE membran implant çevresi kemik defektlerinde ve implant bitişiğindeki kemiksel çatlaklarda osseöz doku proliferasyonuna izin verir.
 
PTFE membranların çok büyük oranda uygulama sahasına sabitlenmeleri gerekir, fiksasyon işlemi için membran sabitleme pinleri veya fiksasyon vidaları kullanılır.
 
Web sitemizden temin edebileceğiniz PTFE membran çeşitleri ve fiksasyon ürünleri için ilgili linkleri aşağıda bulabilirsiniz:
 
 
 


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.