EKARTÖR NEDİR, NE İŞE YARAR?

11-08-2022 22:26
EKARTÖR NEDİR, NE İŞE YARAR?

Bir tıbbi cihaz olan ekartör, Fransızcadan dilimize geçen 'ecarte' kelimesinden türemiştir. Fransızcada 'ecarteur' olarak geçmektedir. İngilizce de ise bu cihaz 'retractor' olarak geçmektedir. Ekartör kelimesini 'ecarte' kökünden hareketle anlamlandırmak daha doğru olacaktır. 

Tıpta ekarte, bir uzvu ya da dokuyu cerrahi işlem sırasında devre dışı bırakmak demektir. Kısaca cerrahın işlem yaptığı alanı alanı daha net görebilmesi için bu bölgedeki doku veya uzuvların görüş açısını netleştirecek şekilde uzaklaştırılması, bölgeden çekilmesi demektir. Bu işlevi yerine getiren birçok farklı çeşitte tıbbi cihaz bulunmaktadır. İşte bu tıbbi cihazların her birine ekartör denir. 

Ekartörlerin kullanım amacı cerrahi işlem sırasında açılan alanı temiz ve sabit tutmaktır. Ekartörlerin birden fazla çeşidi vardır. Hepsi birbirinden farklıdır ve kullanılacak alana göre doğru bir ekartör seçimi yapılmalıdır. Ekartör kullanım amacı doğrultusunda hastanelerde ve kliniklerinde bulunması gereken bir alettir. Yapılacak olan ameliyata ve bölgeye göre kullanılacak olan ekartör seçilir.

Ekartörlerin uzun ömürlü olması ve tekrardan kullanılabilmesi için genelde paslanmaz çelikten üretilirler. Tekrar kullanılmadan önce iyi bir şekilde sterilize edilmelidir. Aksi halde başka bir kullanımda enfeksiyon bulaşma riski yüksektir. 

Basit bir şekilde implant cerrahisinden örnek vermek gerekirse, hekimin implantı yerleştireceği bölgedeki sert dokuyu net bir şekilde görmesi gerekir ancak bazen etraftaki yumuşak doku veya dil bu görüşü engeller, bu noktada yumuşak doku veya dil kullanıma uygun ekartör veya ekartörlerle görüşü netleştirecek şekilde bölgeden uzaklaştırılır. 

Web sitemizdeki ekartör çeşitlerini aşağıdaki buradan inceleyebilirsiniz: 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.